jaar 2014

Stadskantoor Utrecht

Dit enorme gebouw met een 'stedelijke ecologie' vereist een zoektocht naar daglicht en doorzicht.

  • Stadskantoor Utrecht
  • Stadskantoor Utrecht
  • Stadskantoor Utrecht
  • Stadskantoor Utrecht
  • Stadskantoor Utrecht
  • Stadskantoor Utrecht
  • Stadskantoor Utrecht
  • Stadskantoor Utrecht

Beschrijving

Innovatief ontwerp vormt de basis voor opmerkelijk en duurzaam stadskantoor

Het nieuwe stadskantoor van Utrecht ligt op een bijzondere, maar zeer complexe locatie: half boven de nieuwe openbaar vervoer terminal en het drukste treinstation van Nederland. De lagere verdiepingen hebben publieke functies. Niveau zes tot en met elf zijn rechthoekig en verbinden de twee kantoortorens. De stabiliteitsverbanden van het bouwwerk zijn in de gevel herkenbaar. De zuidelijke toren rust op slechts enkele steunpunten.

Door de enorme omvang van 65.000 m² vraagt dit gebouw om een 'stedelijke ecologie'. Daarom is er voor elke plattegrond een zoektocht naar daglicht en doorzicht uitgevoerd. Om de klimaatinstallatie van warmte en koude te voorzien, is er een WKO-installatie met warmtepompen ontworpen die voor meerdere gebouwen in de omgeving kan worden gebruikt. Een van de centrale installaties bevindt zich in een separate ruimte in de voetprint van het stadskantoor.

14 luchtbehandelingssystemen

Verder bevat het gebouw 14 luchtbehandelingssystemen waarvoor de centrale voorzieningen voornamelijk op de twaalfde verdieping zijn aangebracht. We regelen de hoeveelheid warmte en koude per ruimte via plafondinductie-units en voor een aantal specifieke functies passen we een VAV-systeem, klimaatplafond en vloerverwarming toe. In zowel het gebouw als de parkeergarage is een sprinklerinstallatie geïnstalleerd.

Decentrale trafo's

Het gebouw heeft een middenspanningsaansluiting waarop we decentraal trafo’s hebben aangesloten. Deze bevinden zich op drie verschillende plaatsen; in de kelder en op de twaalfde verdieping in zowel de noord- als de zuidtoren. Dit levert een aanzienlijke besparing op de kosten voor bekabeling.

Verlichting en verduurzaming

De verlichting bestaat hoofdzakelijk uit basisverlichting met op aanwezigheid geschakelde pendelarmaturen boven de werkplekken. De aansluitingen voor elektra en data zijn toegankelijk via bekabeling die bijna overal is weggewerkt in een verhoogde vloer met vloerdeksels. Het opmerkelijke gebouw kenmerkt zich tevens door diverse duurzaamheidsmaatregelen, waaronder een hoogwaardig geïsoleerde gevel en zonnecellen op de borstwering aan de zuidzijde van de noordtoren.
 

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

" 'In 25 jaar Halmos ben ik vooral trots..."

meer over Ron van der Plas

Opdrachtgever

NS Vastgoed Ontwikkeling BV

Architect

Kraaijvanger Urbis

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 65.000 m²

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 25 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'