Start bouw Stadskantoor Utrecht

Start bouw Stadskantoor Utrecht

Gistermiddag zetten ontwikkelaar NS Poort en Boele & van Eesteren en G&S Bouw hun handtekening onder de aannemingsovereenkomst waarin de realisatie van Stadskantoor Utrecht is vastgelegd.

Stadskantoor Utrecht, naar ontwerp van Dirk-Jan Postel van Kraaijvanger Urbis, omvat 66.000 m2 en is een van de grootste gebouwen die de komende jaren worden gebouwd in Nederland. De bouw van het Stadskantoor is van groot belang voor de voortgang van de ontwikkeling van Stationsgebied Utrecht en een belangrijke start van de toekomstige ontwikkelingen van het zogenoemde Central Business District aan de Westzijde van Utrecht Centraal.

Stadskantoor Utrecht
Het nieuwe Stadskantoor Utrecht bevindt zich direct naast Utrecht Centraal; het drukste openbaar vervoersknooppunten van Nederland. Het project is onderdeel van een grootschalige binnenstedelijke gebiedsontwikkeling waarin onder andere een nieuwe OV-terminal, een muziekcentrum en de uitbreiding van Hoog Catharijne voorzien zijn. De voetgangersroute tussen Hoog Catharijne en het Jaarbeursplein blijft tijdens de eerste periode van het bouwproces direct naast en boven het bouwterrein in gebruik.

Het Stadskantoor zelf krijgt een prominente ingang bij de hoofdentree van het nieuwe Utrecht Centraal. Deze is gelegen bij het Jaarbeursplein aan de Centrumboulevard, de belangrijkste oostwest verbinding langs station Utrecht Centraal. Bewoners en ondernemers kunnen er straks terecht voor bijna alle gemeentelijke producten en diensten. In totaal komen er 3.500 werkplekken, 2.200 stallingsplaatsen voor fietsen en circa 270 parkeerplaatsen ten behoeve van de kantoren.

Waardevolle locatie
In de huidige dalende markt van kantoorontwikkelingen onderscheiden stationsgebieden zich als waardevolle locaties voor bedrijven om zich te vestigen. Het ontwikkelen van kantoren op knooppunten van openbaar vervoer is optimaal ten opzichte van bereikbaarheid. Een belangrijke reden voor de gemeente om zich te vestigen nabij het station. De gemeente Utrecht heeft een huurovereenkomst met NS Poort voor de komende 25 jaar.

De bouw start het 2e kwartaal van 2011. De oplevering staat gepland in 2014.

Bron: architectenweb.nl